Gépjárművédelem

Gépjárművédelem

Gépjárművédelem
Társaságunk által nyújtott gépjárművédelmi szolgáltatások:
 • gépjármű távfelügyelet,
 • lopás- és rablásgátlás,
 • menetlevél szolgáltatás,
 • választható kiegészítő eszközök jelzéseinek figyelése.
Működése
 • A bolygónk körül keringő GPS műholdak közül legalább három által sugárzott rádiójelekből az GPS vevőberendezés kiszámolja a gépjármű pontos helyét és sebességét.
 • Az eszköz előre meghatározott időközönként a gépkocsi tartózkodásának koordinátáit GSM (GPRS) rendszeren keresztül eljuttatja a távfelügyeleti központba, ahol erre a célra telepített szerver tárolja az adatokat 40 napon keresztül.
Milyen védelmet nyújt a gépjárművédelem szolgáltatás?
 • Lopásfigyelés alapszolgáltatásunk igénybevétele esetén a rendszer jelzi a gépjármű gyújtás nélküli elmozdulását (vontatását vagy szállítását). Az eltulajdonított gépjármű útvonala, helye és sebessége folyamatosan nyomon követhető, így könnyebbé téve annak felkutatását.
 • Menetlevél alapszolgáltatásunk igénybevétele esetén egy internetes oldalon keresztül bármikor ellenőrizhető a gépjármű aktuális helyzete. A pozíció-adatokat a rendszer folyamatosan rögzíti és tárolja, így azokat menetlevél formájában ki is lehet nyomtatni. (Figyelem! Az elektronikus menetlevél nem helyettesíti a hivatalos menetlevelet, annak vezetése elektronikus menetlevél szolgáltatás alkalmazása esetén is kötelező.
 • A menetlevél szolgáltatással visszaszorítható az üzemanyaggal való visszaélés, megtakarítás érhető el, csökken az adminisztrációra fordított idő, a munkatársak fokozottabb ellenőrizhetősége miatt javul a teljesítmény és a munkamorál.
 • A Komplett gépjármű-felügyeleti szolgáltatás a fenti alapszolgáltatások együttes igénybevételét jelenti.
 • A Lopásfigyelés alapszolgáltatásnál a rendszer bővíthető közelítőkártyás rablásgátló készülékkel. Ebben az esetben kombinált védelmet kapunk. A készülék lehetővé teszi, hogy a gépjármű csak abban az esetben legyen elindítható, amennyiben a rablásgátlóhoz adott kártya a gépjármű közvetlen közelében, tehát az üzemeltetőnél található. Ellenkező esetben nemcsak a gépjármű indítása válik lehetetlenné, de az eszköz riasztásjelzést is küld a távfelügyeletre, amiről ügyfelünket értesítjük.
 • Szolgáltatásinkat Megbízónk választása szerint Magyarországon és Európa teljes területén, vagy az európai országok meghatározott csoportjában nyújtjuk. (Lásd alább: Roaming)
A következő kiegészítő eszközöket ajánljuk, melyek illeszthetők a gps nyomkövetőhöz:
 • riasztórendszer (gyári, vagy utólag beépített)
 • üzemanyag átfolyásmérő és üzemanyagszint mérő
 • raktérajtó nyitásérzékelő
 • munkagépek hidraulikus, vagy elektromos eszközeinek állapotjelzői
 • Canbus olvasására alkalmas eszköz
Műszaki és szervezeti háttér
 • A diszpécserszolgálat a nap 24 órájában fogadja a jelzéseket.
 • Riasztáskor a távfelügyeleti központ telefonon tájékoztatja az ügyfél által előre meghatározott személyeket.
 • Szolgáltatási szerződésünk garantálja az ügyeleti intézkedési rendben foglalt kötelezettségeinknek szigorú betartását, amit a cég megfelelő anyagi háttere és felelősségbiztosítása tesz teljessé.
 • A távfelügyeleti központ rendelkezik a brit SSAIB minősítő szervezet tanúsítványával is.
 • A GPS eszköz MABISZ minősített, nyilvántartási száma: 5560-40/k20070306 >>
Tudnivalók GPS

A GPS járműkövetés egy olyan szolgáltatás, amely a gépjárműbe szerelt korszerű GPS eszköz segítségével határozza meg a jármű mindenkori pontos helyzetét.

A GPS járműkövetés meghatározása

A GPS járműkövetés további funkcióként a rendszer képes arra is, hogy a járműbe szerelt kiegészítő berendezések, érzékelők segítségével megakadályozza a jármű, a jármű szállítmányának, sőt üzemanyagának eltulajdonítását.

A rendszer az érzékelő eszközök jelzéseit egy távfelügyeleti központba továbbítja, ahol a szolgáltató diszpécserei a nap 24 órájában figyelik ezeket és szükség esetén megteszik a megfelelő lépéseket.

Járműkövetést alkalmazhatunk mind magán, mind céges autóknál, de a szolgáltatás egyaránt elérhető munkagépek, buszok, hajók esetében is.

A GPS járműkövetés alkalmazási lehetőségei

A gépjárműkövető rendszerek alkalmazásában alapvetően három területet különböztethetünk meg aszerint, hogy milyen célra szeretnénk használni a rendszert.
E három terület:
 • a vagyonvédelem,
 • a gépjárműkövetés,
 • és a flottamenedzselés.
Vagyonvédelem: A járműkövető rendszerek legelső és legrégebben alkalmazott csoportjába a vagyonvédelmi céllal létrehozott rendszerek tartoznak. Ezek a gépjárművekbe vagyonvédelmi céllal telepített érzékelők jeleit továbbítják egy központi távfelügyeleti rendszerbe. A vagyonvédelem célja ebben az esetben maga a gépjármű, és/vagy az abban szállított áru.

Gépjárműkövetés: E funkció szállítmányozással foglalkozó cégek körében elterjedt; alapvető célja az útvonal pontos kontrollálása, valamint az üzemanyag felhasználás nyomon követése. Ebben az esetben a gépjárműkövetés egyben a szállított áru követését is jelenti.

Flottamenedzselés: A vagyonvédelmi és a járműkövetési szolgáltatás által nyújtott előnyökön túl olyan funkciókat is biztosít, melyek csökkentik a cég működési költségeit, megkönnyítik a járművekhez kötődő adminisztrációt, és lehetővé teszik a teljes körű flottamenedzselést.

A flottamenedzselés a következő szolgáltatásokat tartalmazza: a gépjármű beszerzése és értékesítése, a járműpark üzemeltetése, téli-nyári gumigarnitúra cserék lebonyolítása, költségek (szervizköltségek, üzemanyagköltségek, biztosítási díjak) nyilvántartása.

A szolgáltatás legfőbb célja a gépjárműpark minél gazdaságosabb működtetésének megvalósítása, melynek érdekében szükség van a kiadások szigorú ellenőrzésére, és az indokolatlan költségek kiszűrésére.

A gépjárműkövető rendszer elemei
 • GPS központi egység,
 • a központi egységgel összekapcsolt érzékelők,
 • GSM hálózat,
 • belső szerverek,
 • webes szerver,
 • távfelügyelet,
 • szolgáltatói telefonos help-desk.
Hogyan működik a GPS eszköz?

A GPS (magyarul: globális helymeghatározó rendszer) a nap 24 órájában a Föld minden pontján működik, időjárástól függetlenül.

A jármű követhetőségének biztosításához az autóba beszerelésre kerül egy GPS egység, ami a Föld körül keringő műholdak segítségével határozza meg a gépjármű mindenkori helyzetét. Az így meghatározott pozíciót és egyéb technikai adatokat a GPS rendszer egy GSM hálózaton keresztül továbbítja a szolgáltató szervere felé.

A GPS alapú pozíció meghatározás 5-10 méteres pontossággal teszi lehetővé egy tárgy vagy egy személy helyzetének megadását, bárhol a világon. A GPS technológia folyamatosan használható, mivel a Föld körül keringő műholdak pályáját úgy határozzák meg, hogy azok közül a világ minden pontján folyamatosan látható legyen legalább 3-4.

A pozíció meghatározás egyetlen feltétele, hogy a GPS antenna és a műholdak között ne legyen semmilyen fémből készült akadály.

GPS nyomkövetéssel az ügyfél egy felhasználóbarát felület segítségével nyomon tudja követni gépjárműparkjának mozgását. A GPS járműkövetési szolgáltatást 24 órás diszpécser szolgálat teszi teljessé.

A GPS járműkövetési szolgáltatás előnyei

A GPS járműkövetési szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a cég vezetője, vagy a gépjármű felelőse mindig pontosan tudja, merre járnak a járművei.

Ez számos, pénzben is mérhető előnnyel jár:
 • kiszűrhetővé válnak a magáncélú utak,
 • és meghatározható lesz a tényleges munkavégzéssel töltött idő.
 • Ezeken az előnyökön felül lehetőség nyílik a céges autóval elkövetett gyorshajtások visszaszorítására, ugyanis a GPS járműkövetés azt is megmutatja, hogy a kollégák mennyire veszik figyelembe a sebességkorlátozásokat.
 • Az így létrejövő plusz kontroll segít abban, hogy csökkenjenek a gyorshajtásból fakadó büntetések,
 • illetve csökkenjenek az autóval kapcsolatos amortizációs költségek.
 • Továbbá mivel állandó jelleggel figyelemmel tudjuk követni teljes gépjárműparkunk aktuális helyzetét gyorsabban, és adott esetben jobb logisztikai döntések meghozatalával tudjuk irányítani dolgozóink mozgását.
Napjaink gazdasági körülményei (lásd pl.: üzemanyagárak) megtakarításra ösztönöznek bennünket. A GPS járműkövetés bevezetésével olyan fokú ellenőrzés valósítható meg, mely mérhető szinten javíthatja a vállalkozások hatékonyságát, emellett megkönnyíti a menetlevelek kezelhetőségét, és a közlekedési bírságokra költött pénz csökkentésében is segítséget nyújt.

A felsorolt pozitívumokon túl lényeges szempont még a gépjárműhasználat során elkövetett visszaélések megakadályozása is, mely nem csupán gazdasági szempontból fontos, de a cég társadalmi megítélését is javíthatja.

Lekérdezések, táblázatok

A GPS járműkövető rendszer megkönnyíti a céges autókkal kapcsolatos menetlevelek nyilvántartását, ugyanis segítségével a menetlevél információk tetszőleges bontásban válnak lekérdezhetőekké.

Lehetőségünk van például arra, hogy kiválasszuk mely autóra, illetve menetlevél szakaszra vagyunk kíváncsiak.

Az adatokat lementhetjük saját számítógépünkre (a szolgáltató szerverén az adatok csak korlátozott ideig elérhetőek), melyekből akár grafikonokat is készíthetünk.

Meg tudjuk jeleníteni például a tachográf korongot, az üzemanyag fogyasztás alakulását, azt, hogy a teherautó rakterének mikor mennyi volt a hőmérséklete, de akár azt is, hogy egy járműnek hol mennyi volt a maximális sebessége.

Távfelügyelet

A vagyonvédelmi szolgáltatást nyújtó járműkövető rendszerek fontos eleme a távfelügyelet. A központi egység fogadja, értékeli, majd továbbítja a jelzéseket a GPS központba, ahol azok feldolgozásra kerülnek, majd pedig továbbítódnak a távfelügyeleti központ felé.

A központban szolgálatot teljesítő diszpécsereknek a beérkező jelzésekről értesítési kötelezettségük van, ezáltal garantált a védelem és a biztonság a szolgáltatás igénybevevői számára.

Járműkövető rendszerekben alkalmazott érzékelők

A járműkövető rendszer elsősorban az autó védelmére irányuló szolgáltatások esetén a járműbe szerelt érzékelők jeleinek továbbításával küld riasztást a távfelügyeletnek.

A járműkövető rendszer a riasztási eseményeket az alábbi érzékelők, kiegészítő eszközök segítségével detektálja: ajtó- és raktérnyitás érzékelők, raktérhőmérséklet érzékelők, radar, ultrahangos beltéri mozgásérzékelő, dőlésérzékelő, emelésérzékelő, riasztó, pánikgomb.
Tudnivalók flottamenedzsment

A korszerű flottamenedzsment komoly segítséget nyújt abban, hogy a gépjárművek és különösen a nagyobb gépjárműparkok üzemeltetését egy vállalkozás minél alacsonyabb költségen végezhesse.

A hatékony flottamenedzsment megvalósításához elengedhetetlen a kiadások szigorú ellenőrzése, az indokolatlan költségek kiszűrése, és a járművek lehető leggazdaságosabb üzemeltetése.
A flottamenedzsment alkalmazásával könnyen követhetőek, nyilvántarthatóak:
 • a gépjárműbeszerzések- és értékesítések,
 • a járműpark üzemeltetése,
 • a téli nyári gumigarnitúra cserék,
 • a szervizköltségek,
 • az üzemanyagköltségek,
 • a biztosítási díjak,
 • és a járművek életciklusa.
A műhold alapú járműkövető rendszer alkalmazása a flottamenedzsmentben számos hasznos, az elszámolást, és a kontrollt segítő funkciót garantál. Egy gépjármű költségeinek jelentős hányadát teszik ki a futásteljesítménnyel kapcsolatos kiadások.

A folyamatosan növekvő üzemanyagárak miatt egyre inkább szükségessé válik az útvonalak, illetve az üzemanyag fogyasztás ellenőrzése. A járműkövető rendszer megfelelően kialakított nyilvántartásai hasznos támpontot nyújtanak a gépjármű flotta fenntartási költségeinek ellenőrzéséhez, nyomon követéséhez.

A flottamenedzsment szolgáltatás a járműkövetés mellett adminisztrációs kérdésekben is segítséget nyújt, így a várható megtakarításokon felül megkönnyíti a vállalat alkalmazottainak könyveléssel, illetve gépjármű nyilvántartással kapcsolatos munkáját.

A flottamenedzsment szolgáltatás a megrendelő által megfogalmazott igények eléréséhez szükséges érzékelők jeleinek összegyűjtését, feldolgozását és az adatok elérhetőségének biztosítását jelenti.

Lehetőséget nyújt a megrendelő járműállományának helyzet meghatározására, a járművek útvonalkövetésére, valamint futásteljesítményeik rögzítésére és ellenőrzésére.


Elvárások, megvalósítandó célok:
 • a járműparkkal kapcsolatos elszámolások egyszerűsítése, áttekinthetősége,
 • elektronikus menetlevél generálása,
 • többlet futásteljesítmények kiszűrése,
 • költségcsökkentés,
 • vagyonvédelem megvalósítása.
A flottamenedzselési funkciók ellátásához a rendszer nyomon követi a gépjárművek kilométeróra állását, ezáltal biztosítja többek között a kötelező szerviz időpontjának ütemezhetőségét.

A felhasználói felületen rendelkezésre áll egy felhasználói jogosultsághoz kötött funkció, mely által az adott gépjármű kilométeróra állásának bevitelére, illetve korrigálására van lehetőség. E bevitt kilométeróra állás értékét növeli a GPS által számított megtett kilométerek száma.

A flottamenedzselő rendszerben lehetőség van különböző időpontok rögzítésére, illetve figyelmeztetési funkciók beállítására (pl.: a jármű műszaki vizsgájának, vagy a sofőr jogosítványának lejárati ideje), valamint megoldható az adott járműhöz tartozó költségek nyilvántartására is.

Ezen funkciók használata az adminisztráció megkönnyítésén túl a felhasználók mindennapi munkáját is támogatja.

A flottamenedzsment szolgáltatás számos további funkcióval is segíti a hatékony kontrollálást. Lehetőség van például a töltőállomások által kibocsátott üzemanyagszámlák rendszerbe való feltöltésére, továbbá megadható egy adott jármű üzemanyagtartályának térfogata és üzemanyag-felhasználási normája.

Amennyiben a jármű rendelkezik az üzemanyag-felhasználást mérő jeladókkal, a flottamenedzselő rendszer az elektronikusan felvitt üzemanyag mennyiségét (tankolás) összehasonlítja a jármű felhasználási normáival, és figyelmeztet az esetlegesen felmerülő eltérésekre.

Összességében elmondható tehát, hogy a flottamenedzselő rendszer a járműkövető rendszerek alapvető tulajdonságait kiegészítve járul hozzá a hatékony munkavégzéshez.

A fokozatosan növekvő igényekből egyértelműen következik a járműkövető rendszerek folyamatos fejlődése. Fentebb már láthattuk, hogy hogyan csökkentik a GPS rendszer által ?elő-feldolgozott? adatok az utólagos ellenőrzésre szánt időt.

A jövőben olyan rendszerek kiépítése lesz a cél, melyek alkalmasak egy adott vállalat SAP vagy egyéb vállalatirányítási rendszerébe való integrálásra. Egy jövőbeni GPS rendszer például sofőrazonosítás esetén közvetlenül összekapcsolható lenne a vállalat SAP-HR rendszerével, melyben rendelkezésre állnak az azonosítás elvégzéséhez szükséges adatok.

További elvárás a jövőben kifejlesztésre kerülő rendszerekkel szemben, hogy összekapcsolhatóak legyenek a vállalatoknál már meglévő informatikai- és vállalati rendszer moduljaival (pl.: gépjárműmenedzsment rendszer, humánerőforrás kezelő modul, munkairányítási rendszer modul).

Szolgáltatási díjak

A szolgáltatások és díjak pontos értelmezéséhez ajánljuk, hogy olvassák el figyelmesen GPS Szolgáltatási szerződésünket.
A táblázatokban feltüntetett díjak 1 db gépjárműre vonatkoznak!

Egyszeri díjak Szerelési díjak
GPS rendszerbelépési díj A GPS alapkészüléket a rendszerbelépési díj ellenében tartós használatba adjuk.

Nettó: 30.000 Ft Bruttó: 38.100 Ft

Nettó:10.000Ft Bruttó:12.700Ft

Rablásgátló készülék típustól függően A rablásgátló készülék megvásárolható cégünktől vagy a beszerelő műhelyekben.

Nettó: 33.000 Ft Bruttó: 41.910 Ft

A megadott összeg tájékoztató jellegű, a díj a gépjármű típusától és a beszerelő műhely díjszabásától függ. Nettó:15.000-20.000Ft Bruttó:19.050-25.400Ft

Tasztatúra (sofőrazonosításhoz,adatbevitelhez)

Nettó:7.700Ft Bruttó:9.780Ft

Nettó:2.000Ft Bruttó:2.540Ft

LCD kijelzős adatbeviteli eszköz (PNA)

Nettó:26.400Ft Bruttó:33.530Ft

Nettó:2.000Ft Bruttó:2.540Ft

Céges/magán út elkülönítése

Nettó:5.500Ft Bruttó:6.985Ft

0 Ft

Raktérhőmérséklet mérés 2 mérőszondával

Nettó:16.500Ft Bruttó:20.955Ft

Nettó:5.000Ft Bruttó:6.350Ft

Raktérajtó nyitás érzékelés(nyitásérzékelővel)

Nettó:2.750Ft Bruttó:3.490Ft

Nettó:3.000Ft Bruttó:3.810Ft

Üzemanyag átfolyásmérő(egykörös)

Nettó:77.000Ft Bruttó:97.790Ft

Nettó:25.000Ft Bruttó:31.750Ft

Üzemagyag átfolyásmérő

Nettó:198.000Ft Bruttó:251.460Ft

Nettó:25.000Ft Bruttó:31.750Ft

Üzemanyag szintmérés (gyári szintjelzőre csatlakozással)

0.- FT

Nettó:2.000Ft Bruttó:2.540Ft

Üzemanyag szintmérés(kapacitív szintmérővel)

Nettó:37.000Ft Bruttó:46.990Ft

Nettó:15.000Ft Bruttó:19.050Ft

Üzemanyag szintmérés(CAN BUS)

Nettó:11.000Ft Bruttó:13.970Ft

Nettó:2.000Ft Bruttó:2.540Ft

FMS adatok továbbítása (FMS interfésszel rendelkező járművek esetén)

0 Ft

Nettó:2.000Ft Bruttó:2.540Ft

FMS interfész

Nettó:30.000Ft Bruttó:38.100Ft

Nettó:5.000Ft Bruttó:6.350Ft

Szolgáltatások havi díjai:
Lopásfigyelés alapszolgáltatás

Nettó: 5.000 Ft/hó Bruttó: 6.350 Ft/hó

Menetlevél alapszolgáltatás

Nettó: 5.000 Ft/hó Bruttó: 6.350 Ft/hó

Komplett gépjármű-felügyeleti szolgáltatás

Nettó: 7.000 Ft/hó Bruttó: 8.890 Ft/hó

Lopásfigyelés alapszolgáltatás Európa 1. országcsoportra *

Nettó: 10.000 Ft/hó Bruttó: 12.700 Ft/hó

Menetlevél alapszolgáltatás Európa 1. országcsoportra *

Nettó: 10.000 Ft/hó Bruttó: 12.700 Ft/hó

Komplett gépjármű-felügyeleti szolgáltatás Európa 1 országcsoportra *

Nettó: 12.000 Ft/hó* Bruttó: 15.240Ft/hó* * Akciós díj, érdeklődjön!

Lopásfigyelés alapszolgáltatás Európa 2. országcsoportra **

Nettó: 7.000 Ft/hó Bruttó: 8.890 Ft/hó

Menetlevél alapszolgáltatás Európa 2. országcsoportra **

Nettó: 7.000 Ft/hó Bruttó: 8.890 Ft/hó

Komplett gépjármű-felügyeleti szolgáltatás Európa 2 országcsoportra **

Nettó: 9.000 Ft/hó* Bruttó:11.430 Ft/hó* * * Akciós díj, érdeklődjön!

Kiegészítő szolgáltatások havi díjai
Plusz értesítendő személy

díjmentes

Átírás, adatmódosítás

díjmentes

Üzemszüneteltetési díj

Nettó: 1.500 Ft/hó Bruttó:1.900 Ft/hó

Tiltott intervallum figyelése

Nettó: 650 Ft/hó Bruttó: 825 Ft/hó

Elvárás figyelés

Nettó: 650 Ft/hó Bruttó: 825 Ft/hó

Értesítés SMS-ben. (Az alapdíj havi 10 SMS üzenetet tartalmaz.)

Nettó: 20 Ft/SMS Bruttó: 25 Ft/SMS

 • Az ingatlan távfelügyeletet igénybe vevő ügyfelek 1 év hűségszerződés aláírása esetén a rendszerbelépési díjból 25% kedvezményre jogosultak.
 • A gépjármű védelem szolgáltatási díj 1 évre előre történő befizetése esetén 10%, féléves előfizetés esetén 5% kedvezményt nyújtunk.
 • Több gépjármű védelem távfelügyeletére vonatkozó megrendelés esetén speciális kedvezményeket adunk.
Albánia, Andorra, Anglia, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észak-Írország, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Málta, Moldova, Monaco, Montenegro, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, San Marino, Skócia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Vatikán, Wales
Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna
Fontos: ha az Európa 2. csomag előfizetőjének járműve olyan országban közlekedik, amelyik nem szerepel a listán, az ott keletkezett pozíciókat, jelzéseket a GPS csak akkor fogja elküldeni, mikor ismét a szűk listán szereplő országba ér az autó. Röviden: amennyiben a jármű az Európa 2. csoportba nem tartozó országban tartózkodik, a menetlevél nem valós időben fog előállni, illetve az ügyelet nem tud érdeklődésre pozíciót mondani.


Ajánlatkérés, értékesítés

Amennyiben érdeklődik gépjárművédelmi szolgáltatásunk iránt, kérjük adja meg elérhetőségét a Kapcsolat oldalon, vagy hívja a 06/1/468-3242 számon ügyfélszolgálatunkat, és értékesítőink vissza fogják Önt hívni!